NEPAL / TIBET 2001

een reisverslag......
Nieuwegein
Tibet
Na afscheid genomen te hebben van mijn oude baas (na de vakantie begin ik bij een nieuwe) ben ik vertrokken naar Nepal.
Zowel op Schiphol als op Londen hebben we een uur vertraging door de verscherpte controles, zelfs nagelknippertjes met een klein vijltje moesten worden ingeleverd!
Enkele dagen geleden heeft de aanslag op het WTC te New York plaats gevonden.
Gelukkig heeft dit verder geen gevolgen voor de rest van de reis en komen we volgens schema aan in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.
We blijven enkele dagen in Kathmandu voordat we per vliegtuig doorvliegen naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet.
Nepal - Kathmandu
In 1994 ben ik al eens in Kathmandu geweest, dus is het een hernieuwde kennismaking met deze stad.
Kathmandu is een van de koningssteden die in de Kathmanduvallei liggen en heeft een prachtig Durbar Square, het centrale paleisplein.
Vanuit het hotel is het een korte wandeling naar dit plein en al vroeg in de morgen wandel ik langs de vele tempels.
Boven aan de trappen van een tempel ontmoet ik Esther en Wouter, twee reisgenoten. Door een onbekende oorzaak weigert het fototoestel van Esther.
Gelukkig kunnen zij het die zelfde dag nog laten repareren, zodat ze al weer snel de mooiste plaatjes kunnen schieten.
Samen met Marion en Ruah bezoek ik de Swayambhunath, ook wel apentempel genoemd. Vanaf het tempelterrein hebben we een mooi uitzicht over de stad.
We besluiten om de volgende dag fietsen te huren en crossen de hele dag door de stad.
We rijden eerst naar Pashupatinath, de belangrijkste Hindu-tempel in Nepal.
Langs de heilige Bagmati-rivier worden hier de lijken verbrand. Vooral 's morgens is het er erg druk.
We rijden ook nog naar het iets noordelijk gelegen Bodnath, de grootste Boeddhistische stupa in Nepal en lopen, zoals het hoort, met de klok mee eromheen. Deze manier van om een stupa of tempel lopen heet een kora.
Vele gelovigen lopen deze kora's met een gebedsmolen in de hand.
Nog steeds met de fiets rijden we naar een andere koningsstad, Patan.
Ook deze stad heeft een geweldig mooie Durbar Square.
Pas laat in de middag komen we weer terug bij het hotel met, door de lange fietstocht, wel enige zadelpijn.
Twee volle dagen is natuurlijk veel te kort, maar gelukkig hebben we aan het eind van de vakantie nog een paar dagen Kathmanduvallei tegoed.
Tibet - Lhasa
In de loop van de morgen vertrekken we per vliegtuig naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet.
We blijven een dag of 4 in Lhasa, zodat we wat aan de hoogte kunnen wennen.
Lhasa ligt op ongeveer 3750 meter hoogte en dat is vanaf de 1200 meter in Nepal een behoorlijk snelle stijging.
Bij het verlaten van het vliegveld heb ik dan ook wat last van de hoogte, maar deze zal in de loop van de dag langzaam over gaan.
Door de bezetting van China zijn er scherpe controles bij aankomst op het vliegveld en moet ik mijn boek "Zeven jaar in Tibet" bij de douane achter laten.
Ook is het gevaarlijk om anti-Chinese opmerkingen te maken of een foto van de Dalai Lama bij je te dragen.
Potala / Jokhang
De Potala is wel het meest bekende gebouw van Tibet. Het was de winterresidentie van de 14e Dalai Lama. In de 17e eeuw is het gebouwd in opdracht van de 5e Dalai Lama.
Nu is het volledig als museum ingericht en geeft een goed beeld van de pracht en praal van de tempels en kloosters in Tibet.
Ook de kora om de Potala heen is zeer de moeite waard. Ook hier weer vele mensen die met hun gebedmolen de kora lopen.
Niet ver van het hotel ligt de Jokhang, een uit de 7e eeuw stammende tempel die gebouwd is door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo.
In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni.
Rondom dit beeld kan je een kora lopen, maar ook om het gehele complex wordt de kora gelopen en wel door honderden mensen.
Je ziet oude vrouwtjes het gigantisch grote gebedsmolens, maar ook monniken die al bellend met hun GSM-toestel de kora lopen.
Sera / Drepung
Even buiten Lhasa liggen ook nog enkele kloosters.
In de periode dat wij in Lhasa zijn bezoeken we allereerst het Seraklooster.
Het klooster is iets minder indrukwekkend dan het Drepungklooster, maar is door zijn ligging vooral de eerste dagen op grote hoogte beter te doen.
Ooit woonden hier duizenden monniken, maar na de Chinese bezetting is het aantal gedaald naar enkele honderden.
We wandelen door de smalle straten van het complex en horen in de verte gezang.
Boven op een dak staan een dertigtal jongens en meisjes op het ritme van hun zingen het dak aan te stampen.
Na de Culturele Revolutie is er veel vernietigd, maar de laatste jaren wordt er ook weer veel gerestaureerd. De Chinezen hebben duidelijk ontdekt dat deze plaatsen en kloosters toeristentrekkers zijn.
Na een paar uitstapjes van enkele dagen zijn we terug in Lhasa en bezoeken we met z'n vieren het Drepungklooster.
Dankzij de bordjes "Please come this way" maken we een mooie wandeling, alleen wel erg vervelend dat die bordjes meestal naar boven wezen en we dus steeds weer een trap op moeten.
Samyeklooster
Een van die uitstapjes is een bezoek aan en overnachting in het Samyeklooster.
We overnachten in vierpersoonskamers en ik moet de komende dagen de kamer delen met Willem, Marian en Theo, man, vrouw en broer die zich de gehele vakantie afzijdig hebben gehouden van de groep en daardoor was het contact niet zo denderend.
Gelukkig deel ik de voordeur met een andere kamer waar Elly, Dineke, Hetty en Rika slapen. Veel pret hebben de dames wel en 's avonds duurt het ook wel even voordat het stil is bij de buren. Ook de rest van de groep is erg gezellig en de contacten zijn prima.
Op de binnenplaats van het hotel staat een waterpomp, de uitgelezen plaats voor de nodige sociale contacten.
Na een goede nachtrust en een goed ontbijt vertrekken de met een open vrachtwagen naar een nonnenklooster dat in de Yarlungvallei op 4000 meter ligt. Van hieruit "wandelen" we de berg op naar 4400 meter. Het lijkt niet veel, maar op deze hoogte kost het toch wel erg veel moeite om via de smalle en soms steile paden omhoog te lopen.
Uiteraard worden we bovenaan beloond met een fantastisch uitzicht.
Drigung Til
Na een overnachting in Lhasa vertrekken we met 4 for-wheel-drives naar Drigung Til.
Dit klooster ligt op 4400 meter en die nacht kan ik door het gebrek aan zuurstof niet in slaap komen. Het lukt mij niet om mijn ademhaling rustig te krijgen en al hijgend kom ik de nacht door. We slapen hier met z'n dertienen op een slaapzaal en de gehele nacht is het een heen en weer geloop van mensen die hun behoeften moeten doen.
Een paar honderd meter boven het klooster worden "sky burials" gehouden. De Tibetanen begraven of verbranden hun doden niet, maar voeren ze aan de hemel.
Na een begrafenisceremonie wordt het lichaam in stukken gesneden en gevoerd aan de gieren. De botrestanten worden vermalen en hier doen de overige vogels zich te goed aan. Al met al natuurlijk wel een schone manier, maar zelf heb ik toch niet de behoefte om dit eens mee te maken.
Na een heerlijke wandeling komen we tegen de middag aan in de Tidrum Nunnery.
Het plaatsje en het klooster heb ik niet gezien, want er zijn warmwaterbronnen!
Na een heerlijk bad zitten we met bijna de gehele groep bij elkaar en genieten van het meegebrachte bier en wijn.
Op de terugweg naar Lhasa bezoeken we nog het klooster van Ganden. Samen met Elly, Esther en Wouter loop ik de kora die niet alleen om het klooster loopt, maar om de gehele bergtop. We genieten van het adembenemende uitzicht en worden aan het eind van de wandeling verwelkomd door een monnik met een walkman en een enorme luidspreker. Hij nodigt ons uit in zijn kleine huisje en zien daar een van de (door zijn eenvoud) mooiste muurschilderingen van Boeddha die ik in deze vakantie gezien heb. In de ruwe rotswand is tegen alle hobbels in een Boeddha uitgehouwen en met de mooiste kleuren beschilderd.
Over de hoogvlakte terug naar Nepal
Met dezelfde auto's rijden we in zeven dagen terug naar Nepal.
Even buiten Lhasa gaat het asfalt over in een onverharde weg en hobbelen we verder richting de eerste pas op 4794 meter. Vanaf deze pas kijken we uit over het turquoise Yamdrol Tsomeer. Ook op deze pas prijken de gebedsvlaggen, iets dat we bij iedere pas zullen zien. Aan de rand van het enorme meer picknicken we en rijden later door naar Gyantse, onze overnachtingplaats gelegen op ongeveer 4000 meter.
Voor de verandering lopen we weer eens een kora (wel weer een met zeer mooie uitzichten over de stad en het tempelcomplex).
Onderweg komen we ook de yaks tegen. Dit zijn runderen die door hun dikke vacht geen last hebben van de extreme kou die hier 's winters kan heersen.
De yaks worden gebruikt voor het bewerken van het land en ieder deel van het beest heeft een bestemming.
Berucht is de yakthee, een drankje met als ingrediënten heet water uit een zwartgeblakerde pan, een geperst Chinees theetablet, enkele eetlepels zout en bij voorkeur ranzige yakboter.
De Tibettanen vinden deze thee heerlijk, maar voor onze verfijnde smaak is het toch net iets te veel van het goede.
Op de vierde dag passeren we twee vijfduizend-meter-passen, de Gyatso-la en de hoogste pas tijdens deze reis, de Lagpa-la, beide ruim boven de 5200 meter.
Vanaf het dak van ons hotelletje in Tingri zien we in de verte de top van de Mount Everest. Ook de volgende dag blijven we deze gigant zien.
Onze laatste nacht in Tibet is in Zhangmu, de grensplaats met in het dal de "Friendshipbridge" de eigenlijke grensovergang naar Nepal.
Zonder erg veel problemen komen we de grens over en na een uurtje wachten totdat de weg vrij is gemaakt voor onze bus rijden we naar Dhulikel.
Dhulikel / Bhaktapur
Het is de bedoeling om een dagje bij te komen in Dhulikel, maar we besluiten om toch maar een wandelingetje te maken. Het wordt echter iets meer dan dat en na ruim vier uur klauteren en klimmen zijn we via het riviertje in het da weer terug in ons hotel.
Als afsluiting bezoeken we een dag later Bhaktapur, de derde koningsstad in de Kathmanduvallei.
De laatste weken zijn we vaak met z'n vijven op pad geweest (we deelden samen al die dagen de auto) en ook nu vergezellen Elly, Esther, Wouter en Marion me.
Doordat auto's op het Durbar Square worden geweerd is het er heerlijk rustig en hoor je uit de diverse CD-winkeltjes de muziek. Bijna al die winkeltjes draaien dezelfde CD en overal hoor je "Om Mani Padme Hum". Het klinkt zo mooi dat ik een CD koop en deze als achtergrondmuziek bij mijn video zal gebruiken.
De ontspannen en gezellige sfeer nodigt ons uit om alvast wat souvenirs te kopen en tevreden reizen we door naar Kathmandu.
Hier rest ons nog een dag om de laatste inkopen te doen en 's avonds nemen we tijdens een gezellig diner afscheid van Ruben, onze reisbegeleider.
Alweer is een onvergetelijke vakantie ten einde.
Maar gelukkig hebben we de foto's nog.....
 nog meer foto's van Tibet
Deze reis is geboekt bij

|