naar het fotoalbumklik hier om
direct naar het
fotoalbum te gaan

Superbyte

de Homepage van
Henk de Mari

Superbyte Software


HOME
LANDENOVERZICHT
INFORMATIE
FOTOALBUM

MYANMAR 2016
fotoalbum
een reisverslag......



Het is nog niet zo druk op Schiphol als ik in de rij sta om in te checken.
Ik kijk om me heen op zoek naar herkenbare Sawadee-labels aan de koffers. Ik check vanmorgen in, samen met achttien reisgenoten voor een vlucht via Singapore naar Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar.
In Singapore hebben we twee uur de tijd en we halen met gemak onze vervolgvlucht.
In Yangon worden we opgewacht door Ernst Jan, onze reisbegeleider.

Weersverwachting Nieuwegein Nieuwegein Weersverwachting MyanmarMyanmar

Yangon

Mijn eerste actie, na het inchecken in het hotel, is het kopen van een paraplu.
Het is regentijd en vandaag wordt een natte dag.
Met wat reisgenoten verkennen we de stad en bezoeken als eerste de Sule-pagode met een 44 meter hoge achthoekige stoepa.
Inmiddels is het opgehouden met zachtjes regenen en zijn we genoodzaakt om ergens te schuilen.
Gelukkig is dit de enige dag tijdens de reis dat we zo veel hinder hebben van het weer.
's Avonds gaan we met een paar mensen naar het dakterras op de 21e verdieping van een hotel iets verderop. Het uitzicht is prachtig en de glazen Heineken smaken prima. Ook de volgende dagen in Yangon drinken we een biertje op dit gezellige dakterras.

Samen met een gids bezoeken we de Shwedagon-pagode.
Maar eerst wandelen we rondom de pagode door de straatjes en zien het alledaagse leven voorbij trekken.
Hierbij horen ook de monniken, vaak kinderen vanaf 7 jaar, die met hun bedelnappen door de straat lopen terwijl de mensen deze vullen met rijst en andere giften.
De Shwedagon-pagode is het meest vereerde boeddhistische heiligdom van Myanmar.
Volgens de legende omvat de schrijn de relieken van vier Boeddha's.
Via een lang trap met een weerszijde souvenirstalletjes komen we boven bij de pagode en lopen er met de klok mee om heen.
Rondom de 99 meter hoge stoepa staan 64 pagodes, 8 voor elke bo bo gyi, planetaire heiligdommen die corresponderen met je geboortedag. Ik ben op zondag geboren en heb als die de griffioen.
De grote stoepa bevat acht haren van Boeddha en stamt uit de Montijd (4de - 9de eeuw).
Aardbevingen en branden hebben de machtige toren meerdere malen verwoest, wat leidde tot steeds mooiere en grotere reconstructies. De huidige imposante hoogte van 99 meter werd pas in 1769 bereikt.

Er is natuurlijk meer dan alleen maar pagodes in Yangon.
Daarom nemen we die middag de ringlijn, een trein die in een paar uur door en rondom de stad rijdt. We kopen een kaartje en zijn nog net op tijd om de trein te halen. Al gauw zijn we de stad uit en rijden we langs de velden en door kleine dorpen.
Het prettige van deze reis door Myanmar is wel, dat we diverse keren langer in een plaats blijven.
Net zoals nu in Yangon.
We blijven twee nachten in een hotel, gaan één nacht ergens anders heen en komen dan weer voor nog een overnachting terug.
Dit geeft toch wel wat rust in de reis.
Dit "uitstapje" brengt ons naar Kyaiktiyo, een van de belangrijkste locaties voor pelgrims in Myanmar: de beroemde Gouden Rots.
Een open pick-up truck met smalle bankjes brengt ons tot vlakbij de pagode.
Hoog op een richel, de zwaartekracht tartend, is de Gouden Rots-pagode een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië. Ook hier spelen de haren van Boeddha weer een belangrijke rol; slechts één haar van Boeddha houdt deze rots in evenwicht!
Via Bago, waar de een monnikenklooster bezoeken en de grote pagode met een liggende boeddha, reizen we per trein terug naar Yangon.

Hsipaw

De volgende morgen verlaten we de stad en vliegen naar het noorden van Myanmar. De eerste dag maken we samen met een gids een wandeling in de omgeving en bezoeken onder andere een meisjesklooster.
Vanuit Hsipaw maakt een groot deel van de groep een trekking.
Zelf blijf ik samen met vijf reisgenoten achter.
Met twee daarvan huur ik een fiets en verkennen we de omgeving. Natuurlijk komen we weer de nodige tempels tegen, maar ook genieten we van het landschap.
De volgende dag gaan we met z'n zessen op pad. We huren een "taxi" en vertellen de chauffeur wat we allemaal willen zien.
Het wordt een mooie tocht rondom de stad langs de rijstvelden. Onderweg bezoeken we een plek waar geschept papier gemaakt wordt, natuurlijk een tempel en eindigen bij een waterval.
Inmiddels is de groep van de trekking weer terug en delen we onze ervaringen onder het genot van een heerlijke vruchtenshake bij Mr. Shake.

We nemen de volgende dag weer de trein.
Dit keer zitten we in de eerste klascoupé.
Volop ruimte om te zitten en maar weer genieten van het uitzicht.
Hoogtepunt is wel het beroemde Gokteik viaduct dat dateert uit 1901 en was destijds het op een na hoogste treinviaduct ter wereld.

We overnachten in Pyin Oo Lwin, waar we de volgende morgen een fiets huren om naar de botanische tuinen te gaan. Aan het eind van de ochtend rijden we door naar Mandalay.

Mandalay

In Mandalay is veel te zien.
Daarom huren we het acht personen een taxi (open laadbak met banken aan beide zijden) en laten ons door de stad rijden.
Onder leiding van Inger hebben we een dagprogramma gemaakt, zodat de chauffeur ons naar alle mooie plekken kan brengen. De stad wordt gedomineerd door een enorm fort omgeven door twee kilometer lange muren en een 64 meter brede gracht.
Het Gouden Paleis werd halverwege de 19e eeuw als paleis gebouwd door koning Mindon, maar later door het Britse leger gevorderd en gebruikt als kazerne. In de Tweede Wereldoorlog is het bezet door de Japanners en verwoest door bommen.
Later is er een replica van beton neergezet. Het enige restant van het paleis is het Shwenandawklooster.
Mindons zoon Thibaw liet het is 1880 verplaatsen buiten de paleismuren. Het rijke interieur van het klooster geven een impressie van hoe weelderig het complex er moet hebben uitgezien.
Onze chauffeur brengt ons de Mandalayheuvel op naar de Kuthodaw-pagode, een prachtige gouden stoepa die door koning Mindon in 1857 werd gebouwd.
Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en zie dat door de regen van de laatste tijd grote delen van de stad onder water staan.

Na de lunch rijden we naar het zuidelijke deel van de stad.
Hier gaan we op bezoek bij de goudslagers. Mandalay is een van de weinige plaatsen in Myanmar waar nog op traditionele wijze bladgoud wordt gemaakt.
In werkplaatsen slaan arbeiders vele uren op boekjes met stukjes goud ertussen tot het slechts enkele moleculen dik is. Ook bezoeken we werkplaatsen waar houtsnijwerk wordt gemaakt, een steenhouwerij voor Boeddhabeelden en een straat waar alle monnik-artikelen, zowel de kleding als de bedelnappen, worden verkocht.
Na een bezoek aan de Shwe In Bin Kyaung, een teakhouten klooster van eind 19e eeuw, willen we aan de oever van de rivier gaan eten.
Helaas staan alle restaurants door de hoge waterstand grotendeels onder water en brengt onze chauffeur ons naar een ander restaurant, meer in het centrum van de stad.

Dat het waterpeil vele meters gestegen is merken we ook op onze tweedaagse fietstocht rondom Mandalay.
Op een gegeven moment staat het water zo hoog, dat fietsen niet meer mogelijk is.
We laten de fietsen achter en rijden met onze vertrouwde open-laadbak-taxi verder. De tweede taxi komt door het hoge waterpeil al snel sputterend tot stilstand en wordt later door een passerende vrachtauto verder gesleept naar het droge gedeelte. Wonderwel start de taxi weer zonder problemen.
De fietsen worden ondertussen naar onze overnachtingsplaats gebracht.
Voordat het zo ver is bezoeken we eerst de U Bein voetgangersbrug.
Deze langste teakhouten brug ter wereld is meer dan een kilometer lang. Door de hoge waterstand is het helaas niet mogelijk om over de brug te lopen.
In de middag rijden we naar de koningsstad Ava en bezoeken verschillende pagodes uit de tijd dat Ava de hoofdstad van Birma was.
We steken de Ayeyarwady-rivier over naar Sagaing, waar we een bezoek brengen aan de Umin Thounzeh, een tempel met 45 boeddha's.
We blijven één nacht in Sagaing en zoeken een restaurant uit om te eten.
Omdat het er bij nader inzien toch niet zo fris is en de bediening bestaat uit een jongentje die eigenlijk niet weet wat hij moet doen, ga ik met een paar reisgenoten toch maar ergens anders eten.
De volgende morgen staan onze fietsen voor de deur van het hotel en kunnen we aan de terugweg beginnen. We fietsen via de Ayeyarwady-brug weer richting Mandalay.
Ook nu moeten we af en te door de plassen rijden voordat we bij het hotel aankomen.

Bagan

Een van de hoogtepunten van de reis is een bezoek aan Bagan.
Met een lange-afstands-bus rijden we in ongeveer vijf uur naar Bagan.
We verblijven drie nachten in Nyaung U.
Aan het eind van de middag gaan we op pad om de zonsondergang te zien.
In een straatje vlakbij het hotel kun je fietsen huren, maar ook e-bikes. Het heten e-bikes, maar ze lijken niet op die van mij! Hier zijn het elektrische scooters waarmee je, als het mee zit, zo'n 50 kilometer per uur kunt. Ideaal voor de langere afstanden.
We staan bovenop een tempel en kijken over de rivier uit. Langzaam kleurt de lucht en zien we de zon achter de wolken verdwijnen.

De volgende morgen hebben we een excursie.
Per twee personen staat er een koetsje met paard klaar en rijden we in colonne bij het hotel weg.
Verspreid over een 50 km2 droge vlakte liggen de resten van zo'n 2000 kloosters, tempels, heiligdommen en stoepa's.
Overblijfselen van een stad die zijn hoogtepunt bereikte tussen de 11e en 13e eeuw.
We bezoeken o.a. de Ananda-tempel, een van de verfijndste en indrukwekkendste tempels van Bagan. Verder brengt de koets ons naar de hoge Shwesandaw-pagode, de Sulamani-tempel en de Dhammayangyi-tempel, het grootste en best bewaarde monument van Bagan.
In tegenstelling tot wat we tot nu toe gezien hebben is bijna geen enkele tempel of stoepa bekleed met bladgoud.
De laatste dag huurt iedereen een e-bike. Hierdoor kunnen we wat grotere afstanden afleggen en rijden we die dag kriskras via Nieuw Bagan en Oud Bagan naar de meest bijzondere tempels en uitzichten.
We verlaten Bagan en rijden naar Meiktila.
We maken een tussenstop bij Mount Popa. Hier ligt de heilige berg Taung Kalat met daarop een klooster.
Een 777 treden tellende trap leidt naar de top van de berg. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het land.

Twee weken later (weer thuis) het volgende bericht:
'Zeker drie doden na aardbeving Myanmar'
Een aardbeving in Myanmar heeft vandaag zeker drie levens geëist. De slachtoffers zijn twee jonge meisjes en een volwassene. Het beroemde tempelcomplex van Bagan in het midden van het land heeft ook schade opgelopen door het natuurgeweld. De boeddhistische tempels en pagodes behoren tot de voornaamste toeristische bezienswaardigheden van het Aziatische land.


In Meiktila blijven we één nacht en rijden dan door naar Kalaw.

Kalaw

Onderweg stoppen we in Magwe, waar een aantal lokale jongeren een olifant- en herbebossingsproject hebben opgezet.
We mogen de olifanten voeren en iets verderop mogen we helpen met het wassen van de dieren.
Na de picknick-lunch rijden we door naar Kalaw.
Met een taxibusje rijden we naar Pindaya, een complex met drie grotten.
De grootste, 150 meter in de rots, is een belangrijk boeddhistisch bedevaartsoord vanwege de bijna 9000 vergulde Boeddha's binnen.
Ze stammen uit het einde van de 18e eeuw en zijn in allerlei soorten en maten. De keuze tussen 200 treden en een lift is snel gemaakt.
De gigantische spin aan het begin van het pad herinnert aan de reuzespin die zeven prinsessen pakte toen ze in het meer baadden. Hij sloot ze op in deze grot.
De dappere prins Kummabhaya schoot het gigantische beest met een enkele pijl dood. De naam Pindaya betekent letterlijk 'de spin pakken'.
's Avonds blijven we met een paar man hangen in een lokale kroeg en genieten van de gezellige sfeer en lokale livemuziek.

Inle meer

De laatste drie nachten van deze reis zijn we aan en op het Inle meer.
De eerste nacht verblijven we in het Ann Heritage Logde, een prachtig hotel aan het meer.
Vanuit het hotel maken we aan het eind van de dag een boottocht over het meer.
De volgende morgen liggen de boten weer klaar en maken we een relaxte boottocht om het meer te verkennen. We leggen regelmatig aan om van alles te bekijken.
Onderweg zien we soms een Intha-visser.
De Intha bevolking staat ook bekend als de 'beenroeiers'. Die bijnaam danken ze aan hun bijzondere roeitechniek.
Terwijl ze achter op hun boot staan, bewegen ze de roeispaan met één been zodat ze een arm vrij hebben voor de visvangst.
Heel bijzonder is ook het Shwe Inthein-stoepacomplex.
Op dit terrein staan meer dan duizend Shan-zedis (stoepa's) met ranke spitsen. De meeste stammen uit de 17e en 18e eeuw.
Natuurlijk bezoeken we de lokale markt, waar naast de gebruikelijke koopwaar ook souvenirs te vinden zijn. Ook een bezoekje aan een zijdeweverij staat op het programma.
Ook de Phaung Daw U-pagode is een bezoek waard. Het belangrijkste heiligdom het vijf boeddha's, die door de enorme hoeveelheid bladgoud niet meer als boeddha te herkennen zijn.

Mijn laatste dag in Myanmar is er weer een op de fiets. We maken een fietstocht rond de noordelijke oever van het meer.
Een deel van het gezelschap neemt hier de boot naar de overkant.
Zelf rijd ik samen met Els, Ine, Dirk en andere Henk dezelfde weg terug naar de stad en stoppen onderweg nog bij een nonnenklooster.

In de middag gaan we op zoek naar de wijn. Ruim een half uur fietsen vanaf ons hotel ligt een wijngaard.
Deze wijngaard heet Red Mountain Estate en je kunt er voor 2.400 kyat een wijnproeverij doen waarbij je vier verschillende glazen wijn mag proeven.
Oké, de wijn is niet even lekker als in Europa, maar als je bij de Red Mountain Estate bent heb je wel het gevoel even in Frankrijk te zijn.

Het is 13 augustus en de terugreis gaat beginnen.
Eerst een lange rit met de bus naar het vliegveld; dan een binnenlandse vlucht naar Yangon; vandaar door naar Singapore om over te stappen op de vlucht naar Schiphol. Op 14 augustus om 7 uur in de morgen zijn we weer in Nederland.
Het was een boeiende reis die aan mijn verwachtingen heeft voldaan en dankzij de gezellige groep een reis om niet gauw te vergeten.



Deze reis is geboekt bij