naar het fotoalbumklik hier om
direct naar het
fotoalbum te gaan

Superbyte

de Homepage van
Henk de Mari

Superbyte Software


HOME
LANDENOVERZICHT
INFORMATIE
FOTOALBUM

MADAGASKAR 2005

een reisverslag......


Weersverwachting Nieuwegein Nieuwegein Weersverwachting Madagascar  Madagascar



Na een voorspoedige vlucht met Air France landen we vroeg in de avond van 14 september in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar.
Na de douaneafhandeling is het tijd voor de bagage. Na lang wachten verschijnen de eerste rugzakken. Helaas voor twee reisgenoten ontbreken er een paar stuks bagage. Eén tas komt de volgende dag alsnog aan. De andere wordt, na diverse telefoontjes via Nederland, pas enkele dagen later nabezorgd.

Pousse-pousse
Vroeg in de morgen vertrekken we naar het zuidelijk gelegen Antsirabe, een gezellige stad waar het belangrijkste vervoermiddel de pousse-pousse is. Dit is een soort riksja, in vrolijke kleuren rood, geel en blauw geschilderd. Bij het verlaten van het hotel wordt ik meteen 'overvallen' door een bende pousse-pousse lopers. Voor een klein bedrag willen ze je graag de stad door rijden, maar ik wandel toch liever. Onderweg wordt ik ook regelmatig aangeklampt om in te stappen en willen ze allemaal een afspraak maken voor een ritje de volgende dag: "Remember me, I'm pousse-pousse number 8, my name is Gaston and I will drive you tomorrow."
Maar vandaag gaan we eerst de kratermeren Tritriva en Andraikibe bekijken.
Een wandeling zo'n 100 meter de krater in brengt ons bij het Tritriva-meer, dat de vorm heeft van Afrika. Bij het Andraikibe-meer pauzeren we even voor de lunch, waarna we terug rijden naar Antsirabe. Het lukt me om hier een e-mail te zenden. Iets wat de komende weken niet meer zal lukken.
De volgende dag ga ik dan eindelijk met de pousse-pousse mee. Na wat onderhandelingen wordt ik, samen met mijn kamergenoot Mark, naar de zebu-markt gebracht. Mijn pousse-pousse chauffeur loopt op zijn blote voeten naar het ver buiten de stad gelegen marktterrein. Al gauw verandert het asfalt in een onverharde weg en na een paar kleine heuveltjes komen we aan bij de markt. Onderweg worden we ingehaald door de pousse-pousse van Jornt en Jeanette. Grote hilariteit rondom ons heen als Jornt zelf de pousse-pousse gaat trekken!
De zebu-markt (een zebu is een rund met een grote bult vlak achter zijn kop) bevindt zich op een open terrein. Vanuit de ruime omtrek komen de boeren hier naar toe om hun zebu's te verhandelen. Als je, zoals ik, met je blote voeten in teva-slippers loopt is het wel goed oppassen. Voordat je het weet moet je de zebu-shit tussen je tenen vandaag halen. Aan de rand van het marktterrein staan wat kraampjes met eten en drinken. Terug bij het hotel blijkt de ritprijs ineens verdubbeld te zijn, maar daar trappen wij niet natuurlijk niet in!

Voordat we op zoek gaan naar de lemuren hebben we een overnachting in Ambositra. Het hotel staat een kilometer buiten het dorp. Na een fikse klim naar het hoger gelegen centrum van Ambositra wandelen we langs de houtsnijwerkwinkeltjes en eten in het door de Bradt aangeprezen restaurant Gasy. Het wordt als beste restaurant van Madagaskar aangeprezen, maar onze ervaring is toch een stuk slechter. Beslist geen aanrader!

Lemuren
Onze eerste echte wandeldag staat gepland in het Ranomafana regenwoud. Na aankomst rijden we naar de ingang van het park voor een vroege avondwandeling. Onder leiding van een gids wandelen we het park in en na een uurtje zijn we op een plek waar lemuren zitten. Met stukjes banaan worden ze naar de open plek gelokt, zodat we ze goed kunnen zien en mooie foto's kunnen maken.
Nadat er een stukje banaan aan een tak is bevestigd verschijnt er een muislemuur. Deze lemuur is met 45 gram gewicht de kleinste soort. Met zijn grote ogen kijkt het dier ons aan en als alles veilig is doet het zich tegoed aan de heerlijke banaan.
Op de terugweg is het inmiddels donker en met de zaklampen aan gaan we op zoek naar gekko's en kameleons. Ook kleine boskikkertjes en wandelende takken vinden we in de lichtstraal van onze lampen.
Die nacht slaat het noodlot toe en begint de diaree. Na enkele dagen blijkt dat de diagnose niet helemaal juist is en dat ik een voedselvergiftiging heb opgelopen. Na een bezoek aan de dokter die me voor 1,30 euro (voor consult en medicijnen) een antibioticumkuur van vijf dagen voorschrijft gaat alles gelukkig weer beter.
De geplande lange wandeling door het regenwoud begin ik wel, maar na een uurtje lopen en enkele noodstops stap ik over naar de groep van de korte wandeling en blijf de rest van de dag in het hotel.
Bij terugkomst vertellen mijn reisgenoten me dat ze een zeldzame wit-bil-lemuur hebben gezien die wel heel onsmakelijke geluiden maakte. Heb ik toch indruk op ze gemaakt!

Na twee dagen trekken we weer verder. We stoppen voor een lunchpauze in Fianarantsoa en een bezoek aan een wijngaard. En komen aan het eind van de dag aan in Ambalavao. We blijven hier maar één nacht. Voor ons vertrek bezoeken we de kleine werkplaats bij het hotel waar geschept papier gemaakt wordt. In het nog natte papier worden het natuurlijke materialen zoals bloemen, bladeren en takjes figuren gemaakt, die na het opdrogen op het papier geplakt zitten.
De op een na hoogste berg van Madagaskar is de Pic Boby (2658 mtr). Vlakbij is het plaatsje Andringitra waar we twee nachten in een herberg zullen verblijven. Het is haast geen plaats te noemen, maar gelukkig is hier wel de dokter die mij van de voedselvergiftiging af helpt. Zelf blijf ik in de herberg uitzieken, maar mijn reisgenoten maken een prachtige wandeling door het park.

Weer vakantie!
Ik ben zo goed als genezen en kan weer volop van de vakantie genieten.
Precies op tijd, want in het Isalo Park maken we een van de mooiste wandelingen van deze vakantie.
Een prachtige tocht brengt ons bij de Piscine Naturelle, een natuurlijk zwembad onderaan een waterval. We genieten van het kristalheldere water. Onze wandeling gaat verder door de 200 meter hoge Canyon des Singes. Na een heerlijke lunch lopen we de canyon in naar de 'cascade des nymphes', twee kleine watervallen met heldere poelen waar we ook weer in kunnen zwemmen.
We zijn nu halverwege de vakantie en hoog tijd voor een paar relaxte dagen.
Dit doen we aan het palmenstrand van Ifaty. Een gezellig hotel met bungalows op en achter de duinen biedt ons de komende twee dagen onderdak. Op de tweede dag hebben we een uitgebreid zeebuffet. Ik doe me to goed aan mosselen, oesters, zee-egels en heerlijke vis.
Me z'n vieren varen we met een pirogue de zee op om bij het koraalrif te snorkelen. Helaas het bijna al het koraal dood, maar we genieten toch wel van de vele vissen die we zien. Aan het eind van de middag maken we een tocht met een zebu-kar naar het spiny forest, een stekelwoud met metershoge stekelbomen en flesvormige baobabs.
Erg comfortabel is de tocht niet. We zitten met 5 á 6 personen op de rand van een open bak. De twee zebu's die de kar trekken volgen het pad het bos in. Af en toe 'verliest' een zebu al lopend zijn ontlasting, wat hij dan met zijn staart alle kanten op zwaait. De spetters vliegen je om de oren!
Met een binnenlandse vlucht vliegen we in één uur terug naar Antananarivo. We rijden meteen door naar het Périnet reservaat. Laat in de avond komen de aan.
De volgende morgen worden we al vroeg gewekt door de indringende roep van de Indri-Indri, de grootste van alle lemuren, die na zonsopkomst zijn territoriale roep laten horen. Onder leiding van een gids maken we een wandeling door het tropisch nevelwoud op zoek naar deze Indri-Indri. Ook bezoeken we een krokodillenpark.

Het noorden
We rijden terug naar Antananarivo (eindelijk weer een gelegenheid om te mailen), waar we de volgende morgen naar Antsiranana vliegen. We logeren in een hotel buiten de stad met prachtig uitzicht over de baai. Volgens de Duitse hotelmanager is het hier bijna alle dagen mooi weer, maar nu wij er zijn regent het. Ondanks dat nemen we toch een duik in het zwembad van het hotel.
We hebben een wandeling inclusief lunch geregeld voor de volgende dag. Alweer regent het, maar dat laat ons niet afschrikken. Met de wind in de rug wandelen we over het strand van 'Les Trois Bais'.
Heel af en toe komt de zon door, maar meestal regent het. Koud en nat zitten we om de tafel heen voor de lunch. Ondank de regen smaken de vis en garnalen ons prima. We wandelen weer verder en langzaam klaart het op.

We verlaten de kust en rijden naar de Amberbergen. We overnachten in een nonnenklooster. 's Avonds bereiden de nonnen een heerlijke maaltijd voor ons en laten zijn ons proeven van de zelf gestookte likeuren. We maken een wandeling door het primaire tropische regenwoud op zoek naar de brookesia minima, de kleinste kameleon ter wereld. Helaas lukt het ons niet deze kameleon te spotten. We wandelen door een fantastisch woud met reuzenvarens en wurgficussen.

Het laatste park dat we bezoeken is het Ankarana Park. 's Middags maken we een wandeling naar de Petit Tsingy, een plek met puntige karstrotsen en diepe kloven. Ook klauteren we een vleermuizengrot in. In het licht van onze zaklampen zien we tussen de stalagmieten en stalactieten de vleermuizen vliegen. Volgens onze gids is het fady om in de grot een hoofddeksel te dragen of luid te spreken. Fady is een vreemd begrip in Madagaskar. Het is een soort bijgeloof, waarbij het verboden is om bepaalde dingen te doen of te betreden. Fady kan van alles zijn. Als bijvoorbeeld je opa op een vrijdagmiddag is overleden en jij droeg toen een blauw shirt, dan is het fady om op vrijdagmiddag een blauw shirt te dragen. Je kunt het zo gek niet bedenken of men heeft iets tot fady verklaard.
We overnachten in een eenvoudig hotel in Ambilobe en maken de volgende dag een grote wandeling van 8 uur naar de Grand Tsingy en het groene Lac Vert.
Na een prachtige boswandeling komen we aan bij Lac Vert. In de diepte zien we het groene meer liggen. Het is fady om in het meer te zwemmen. We eten hier onze meegebrachte lunch op. Een banaantje lijkt ons ook wel lekker en meteen zijn we omringd door lemuren. Zogauw er een bananenschil is weggegooid duiken de lemuren er op af. Als je even niet oplet wordt de banaan door een lemuur uit je hand gegrist.
Een klein stukje verder is de Grand Tsingy. Een 'bos' van puntige rotsen strekt zich voor ons uit.
Een schitterend gezicht al die grillige vormen.

Nosy Be
De laatste drie dagen van de vakantie brengen we door op het eiland Nosy Be.
Op de weg naar de haven komen we langs cacao- en koffieplantages. We varen vanuit Ankify met een snelle speedboot naar het eiland en worden vandaar per taxi naar het hotel gebracht. We verblijven is een werkelijk schitterend hotel, inclusief zwembad.
Met z'n achten varen we naar het eiland Nosy Tankily om vanaf het strand te snorkelen en te genieten van een heerlijke uitgebreide lunch. Bij het snorkelen ontdekken we een grote schildpad en die volgen we een tijdje. Het koraal is het prachtig, veel mooier dan bij Ifaty. De lunch bestaat uit rijst, groente, krab en een heerlijke vis die gedeeltelijk op spiesjes wordt gebakken. Iedereen doet zich te goed aan deze voortreffelijke maaltijd. Na zo'n intensieve vakantie als het lekker om een dagje niets te doen.
De laatste dag op Nosy Be maak ik 's morgens een strandwandeling en onderhandel ik met een vrouw over de aanschaf van een masker. Pas als ik de derde keer bij haar terug kom zijn we het eens over de prijs en is het masker voor mij. De rest van de dag luieren bij het zwembad en lekker eten in een van de restaurantjes van het dorp. Een heerlijke afsluiting van deze vakantie.

Terug naar huis
Voordat ons vliegtuig vertrekt hebben we nog een halve dag in Antananarivo. Samen met Raymond, Martine en Ilona ga ik op zoek naar het Rova, het voormalige paleis van de koningen van Madagaskar.
Het paleis ligt op het hoogste punt van de stad en het is dan ook een behoorlijke klim er naar toe.
De gids de we huren verteld enthousiast over de koningen en koninginnen die hier hebben gewoond. Het paleis is bij een brand in 1995 vrijwel geheel verwoest. Alleen de buitenmuren staan nog overeind, al zijn sommige muren wel wat scheef gezakt. Met steun van Unesco wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het paleis.
Als afsluiting gaan we bij de chinees eten en kleden ons daarna in het hotel om voor de terugreis.

Op het vliegveld aangekomen checken we ons in. Na enige tijd wordt er omgeroepen dat door een computerstoring het niet meer mogelijk is om passagiers in te checken. Hierdoor ontstaat er een vertraging van ruim twee uur, zodat we pas na drie uur 's nachts richting Parijs vertrekken.
Door de vertraging missen we onze aansluiting en dat levert weer een vertraging op. Vier uur later dan gepland arriveren we op Schiphol. Ondanks het weekje ziek is het toch wel een onvergetelijke reis.
naar het fotoalbum
nog meer foto's van Madagaskar


Deze reis is geboekt bij