KENIA / TANZANIA 2011

een reisverslag......
De ideale tijd om vanaf Schiphol te vertrekken is rond het middaguur. Je kunt dan op een normale tijd wakker worden en vertrekken. Als je later vertrekt loop je de hele dag te wachten tot je weg mag. Mijn vliegtuig richting Kenia vertrekt ook om deze tijd en tegen de avond landen we in Nairobi.
Nieuwegein
Kenia
Kenia
De safaritruck staat al op ons te wachten en brengt ons naar het hotel. Het is inmiddels 10 uur in de avond en morgenvroeg start de reis pas echt. Een lekker koud biertje en dan naar bed.
We vertrekken vroeg en na de lunch komen we bij komen we aan bij Mount Kenya.
De komende drie dagen kamperen we. De tenten zijn mij bekend van vorige reizen en mijn tent staat dan ook in no-time.
We maken een wandeling van twee uur en zien helaas de toppen van de berg niet door de laaghangende mist.
De volgende morgen rijden we verder. Dus tent afbreken en met z'n allen in de safaritruck.
Op weg naar het Samburu reservaat stoppen we eerst bij een dorpje. Hier wonen de Samburu, familie van de Maasai. Nadat de vrouwen een welkomstdans gedaan hebben worden we rondgeleid in het dorp. Het onvermijdelijke gebeurt natuurlijk ook: we moeten mee dansen en na afloop langs te souvenirs. Ik blijf het verschrikkelijk vinden, dat nagemaakte gedoe.
Na de lunch rijden we door naar het reservaat. We hebben een kamplaats voor twee nachten midden in het reservaat, wat betekent dat de wilde beesten ook zomaar ons kamp in kunnen komen. De bavianen doen dat zeker. Daarom hebben we ook twee bavianenverdrijvers gehuurd, die de beesten op afstand houden.
Ook worden we gewaarschuwd om 's nachts niet de tent uit te gaan in verband met loslopend wild.
We staan vroeg op en bij zonsopkomst rijden we met de truck het park in op zoek naar wild. Het wil deze ochtend niet zo best lukken. Deze rit zien we niet veel dieren, maar de gamedrive aan het eind van de middag maakt alles goed. Na een paar uur rijden zien de een groepje auto's bij een heuvel staan en gaan er naar toe. Er blijkt een luipaard te zitten en na enige tijd hebben we hem in het vizier. Na de olifant en de leeuw is dit nummer drie van de big 5. Al met al een geslaagde rit.
Ons volgende doel is Lake Nakuru Nationaal Park, maar omdat het te ver rijden is, maken we een tussenstop bij de Thomson Falls. Hier slapen we niet in onze tenten, maar in de lodge. Een lekker zacht bed en alle voorzieningen zijn af en toe ook wel lekker!
Lake Nakuru maakt deel uit van de Rift Vallei. Dit is één van de meest indrukwekkende geologische verschijnselen ter wereld. Zo'n 20 miljoen jaar geleden ontstond er in Afrika een langgerekte bergketen die zich uitstrekte van de Dode Zee in Jordanië tot Mozambique. Door vulkaanuitbarstingen ontstonden bergen, meren en valleien. Lake Nakuru is vooral bekend vanwege de grote aantallen flamingo's. We maken een gamedrive door dit zeer afwisselende park. We rijden door groene bossen, langs het meer en rijden met de truck naar de hoger gelegen Bavianenrots.
Vanaf de Bavianenrots heb je een prachtig uitzicht op het meer dat omgeven lijkt door een zachtroze lint. Dichterbij gekomen zie je dat dit lint bestaat uit honderden flamingo's die zich voeden met de micro-organismen uit het water. Ook zien we veel pelikanen, die in groepjes van 5-6 geheel synchroon het de kop onder water duiken om te eten.
We kamperen weer een paar nachten op verschillende plaatsen. Dus tentje opzetten en de volgende morgen weer afbreken en verder.
De laatste paar dagen in Kenia kamperen we vlakbij een boer die zijn bedrijf laat zien en ons meeneemt met een mooie wandeling naar watervallen en prachtige vergezichten.
Voordat we Kenia verlaten slapen we een nacht in het Mago Guesthouse.
In het stadje Mago is het Mago Polytechnic School-project gestart. Jongeren kunnen hier een vak leren in houtbewerking, mechanica, computervaardigheden en hotellerie. De school geeft les aan kinderen uit arme gezinnen. Om extra inkomsten te genereren, is besloten om een hotel te openen wat verbonden is aan de school. We slapen in eenvoudige kamers met eigen voorzieningen. In het guesthouse en het restaurant lopen jongeren stage.
Nieuwegein
Tanzania
Tanzania
Na een lange reisdag steken we de grens met Tanzania over en rijden naar het Lake Victoria, een meer zo groot als België.
We kamperen hier weer twee nachten en maken 's morgens een wandeling naar een vissersdorpje. We brengen hier ook een bezoek bij de plaatselijke school. Deze school is een particulier initiatief en de onderwijzer laat zien hoe zij alles regelen.
Als we in de middag terug op de kampplaats komen blijkt deze overgenomen te zijn door miljoenen mieren. Overal zien we lange rijen mieren langs de tenten lopen. Met stokken worden geulen in het zand gemaakt om de mieren van de tenten weg te leiden. Mijn tent staat gelukkig op een veilige plek en in de loop van de avond worden de andere tenten richting mijn tent verplaatst, ver van de mieren vandaan.
De volgende morgen verlaten we Lake Victoria en rijden de Serengeti in. De naam van het park betekent in het Maasai 'oneindige vlakte'. In sommige maanden is het ook het meest wildrijke park van Afrika omdat dit het leefgebied is van meer dan een miljoen wildebeesten en zebra's! Voor leeuwen en cheeta's is het park een luilekkerland.
We kamperen twee nachten midden in het park. 's Avonds houden we het kampvuur brandend om wilde dieren op afstand te houden. Hyena's vinden dit meestal geen enkele belemmering om ons kamp te doorzoeken op etensresten.
We maken twee dagen lang uitgebreide gamedrives door het weidse landschap. We hebben geluk en zien nog een deel van de jaarlijkse trek van de wildebeesten en zebra's. Grote aantallen wildebeesten en zebra's verlaten de steeds droger wordende Serengeti en trekken naar Maasai Mara in Kenia. Rond november trekken de dieren terug naar de Serengeti.
Tijdens een van de gamedrives ontdekken we drie luipaarden met een prooi in één van de vele acaciabomen. Ook zien we veel leeuwen lui in het gras liggen en siësta houden.
Indrukwekkend is de grote groep van ruim 50 olifanten die voor ons de weg oversteken.
Bij vertrek uit het park loopt er een leeuw langs onze wagen een eindje met ons mee.
We reizen verder door een gebied met Maasai manyatta's (huisjes) richting Ngorongorokrater. We overnachten de komende twee nachten in een hotel in het dorpje Karatu, nabij de krater.
De Ngorongorokrater is beslist een van de hoogtepunten van de reis!
Met z'n zeven in een jeep met open dak rijden we de krater in.
Hele kuddes wildebeesten en zebra's zien we grazen, bezig met de grote trek.
Heel bijzonder en volgens de chauffeur ook uniek is de killing van een wildebeest door ruim 20 hyena's. Als we door de krater rijden zien we opeens een paar hyena's hardlopen.
We volgen ze en zien er later nog een paar. Even verderop in de rivier staat een wildebeest in het water met drie hyena's op zijn rug. Rondom staan nog meer hyena's op de twee meter hoge oever. De hyena's hebben zich vastgebeten aan de romp van het beest. Pogingen om los het komen mislukken en we horen de angstkreten van de wildebeest.
Er komen steeds meer hyena's bij en na een strijd van zeker 10 - 20 minuten delft de wildebeest het onderspit en storten alle hyena's zich op de prooi.
Het is een wreed gezicht, maar that's life! De wet van de sterkste.
Ook zien we vandaag veel leeuwen die lui langs de weg liggen of langs de weg wandelen. Een mooie gelegenheid voor wat prachtige foto's.
We verlaten de krater en rijden naar Mto wa Mbu. Hier leren we het echte Afrikaanse dorpsleven kennen tijdens een excursie, waarvan de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Onder begeleiding van een gids maken we een fietstocht door het dorp met de omringende bananenplantages en rijstvelden. Een ontspannende tocht van zo'n drie uur waarbij we zebra's en buffels zien.
Onze laatste plaats op het vaste land van Tanzania is Arusha.
Onderaan de Kilimanjaro kamperen we bij een koffieboer, die in samenwerking en gesponsord door Sawadee een kamplaats is begonnen.
We blijven hier twee nachten.
De eerste dag maken we een wandeling en gaan op bezoek bij een koffieboer die ons alles over het verbouwen van koffie laat zien. Van stekje tot aan het branden van de bonen.
Als we terug zijn bij de kampplaats zien we de top van de Kilimanjaro boven de wolken uitkomen.
Die nacht regent het en 's morgens valt er ook nog wat lichte regen. Ik besluit samen met anderen om de geplande wandeling niet te maken in verband met de gladde paden.
In de loop van de dag klaart het op en rond het middag uur schijnt de zon weer.
Toch maar een wandeling in de omgeving maken.
Het gaat goed tot we bij een schooltje komen en ik afgeleid word. Ik zie de gladde aarde niet op tijd en val op mijn rug.
Omdat ik mijn camera half op mijn rug draag val ik er op. De camera is niet kapot, maar ik heb wel een paar ribben gekneusd. Als ik voorzichtig doe is er niets aan de hand, maar een verkeerde beweging heeft een pijnscheut tot gevolg. Volgens de "deskundigen" in de groep houd ik hier nog wel een paar weken last van.
Wat pijnstillers zorgen er voor dat het dragelijk is.
We eindigen de reis in Stonetown op Zanzibar, een unieke smeltkroes van Arabische, Aziatische en Afrikaanse cultuur.
Het eiland is heel anders dan het Afrikaanse vasteland van Tanzania, 95% van de inwoners is moslim. Vijf keer per dag hoor je de oproep tot het gebed.
Met bijna de hele groep hebben we een dagje snorkelen geboekt. Met busjes worden we naar met strand gebracht, waar de boten liggen te wachten. We varen naar een verderop gelegen eiland en gooien het anker uit. De ervaren snorkelaars duiken vanaf de boot het water in, de andere doen dit, na een korte instructie, vanaf het strand. Ik blijf aan boord en geniet van het mooie weer, snorkelen lukt me niet met die gekneusde ribben.
Rond de middag varen we naar een ander eiland, waar we een voortreffelijke lunch krijgen. Na afloop kunnen we diverse exotische vruchten proeven.
Samen met een paar reisgenoten wandel ik een dagje door Stonetown.
Wel een hele omschakeling na het weidse Afrika. Persoonlijk vind ik Zanzibar niet echt passen bij een safari-reis door Afrika.
De laatste dag koop ik nog een paar souvenirs en rijden we aan het eind van de middag naar het vliegveld.
Op het vliegveld gaat het weer heerlijk afrikaans. Ik ontferm me over de incheck van iedereen en terwijl de rest alvast door gaat controleer ik de tickets en de bagage. Geen overbodige luxe als blijkt dat één koffer twee labels heeft en een andere bijna zonder label op de band wordt gezet.
De overstap in Nairobi verloopt voorspoedig en op Schiphol heeft iedereen zijn eigen bagage weer, er is gelukkig niets achter gebleven.
Ik haal mijn auto van de langparkeerplaats en rijd richting Nieuwegein met de herinnering aan een mooie reis. Gelukkig hebben we de foto's nog.
 nog meer foto's van Kenia / Tanzania
Deze reis is geboekt bij

|