ARMENIË / GEORGIË 2019

een reisverslag......
Op 19 september eind van de middag verzamelen 16 van de 18 reisgenoten zich op Schiphol voor de incheck bij de balie van Tarom. Vluchtnummer RO364 brengt ons naar Boekarest, alwaar we direct overstappen op het vliegtuig naar Jerevan. Twee van onze Belgische medereizigers vertrekken vanaf Brussel.
Het is vroeg in de ochtend als we inchecken bij ons hotel. Een paar uurtjes slapen en de vakantie kan echt beginnen!
Onze gids Eva staat de popelen om ons haar land te laten zien. .JPG)
Jerevan
We gebruiken Jerevan als uitvalsbasis om de komende vier dagen de stad en de omgeving te zien.
De stad is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.
We beginnen natuurlijk met een stadstour. Allereerst bezoeken we het Haghtanak park met het standbeeld van Mayr Hayastan (moeder Armenië), vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad.
We wandelen verder de stad door via het Plein van de Revolutie en de Cascade.
We bezoeken het Ararat museum en maken we kennis met de rijke en boeiende geschiedenis van de legendarische Armeense brandewijn. De unieke collectie zeldzame ARARAT-brandewijnen uit het begin van de vorige eeuw wordt ook in het museum tentoongesteld. We eindigen de rondleiding met een glas brandewijn.
We maken enkele tripjes rondom de stad en bezoeken Etchmiadzin, waar de een van de oudste kerken ter wereld bezoeken. Ook brengen we een bezoek aan de ruïnes van de Zwartnots-tempel.
De volgende dag rijden we naar Amberd, een 10e-eeuws fort op 2300 meter boven zeeniveau, op de hellingen van de berg Aragats aan de samenvloeiing van de rivieren Arkashen en Amberd. De naam betekent "vesting in de wolken" in het Armeens. Ook bezoeken we vandaag het Armenian memorial complex Tsitsernakaberd, het nationale genocidemonument van Armenië. De naam Tsitsernakaberd is afgeleid van de heuvel waarop het monument in 1967 is gebouwd ter herinnering aan de 1,5 miljoen Armeniërs die omkwamen in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.
We bezoeken de citadel en heidense tempel van Garni. Nadat het Christendom in het jaar 301 als officiële godsdienst werd uitgeroepen, werd Garni als zomerresidentie voor de koning gebruikt. Na een bezoek aan het historische Geghard-klooster rijden we naar Geghadir. Dit is een klein dorp, waar we overnachten bij de Heylands Ecoboerderij.
Goris.JPG)
We rijden niet ver van de hoofdstad Yerevan, in de vlakte van Ararat, en er is een adembenemend klooster om langs te komen. Het heet de Khor Virap. Dit klooster is uniek, niet alleen omdat het een historisch bedevaartsoord is, maar ook met zijn fantastische uitzicht dat zich van daaruit opent naar de berg Ararat, een bijbelse berg waar Noah's Ark landde volgens het evangelie. Het wordt beschouwd als een plaats van waaruit het christendom werd verspreid over Armenië.
.JPG)
In het dorp Areni bezoeken we een wijnproeverij.
Onderweg naar Goris bezoeken we verder het Noravank klooster, op een plateau in een nauwe, door de rivier Darichay uitgesleten kloof met rode rotsen. Het complex uit de 13e eeuw is vooral bekend door de aan de Moeder Gods gewijde kerk met twee verdiepingen.
Goris is een kleine stad met zo'n 20.000 inwoners dat tussen hoge toppen genesteld ligt. Vanuit Goris maken we een dagtocht naar Khndzoresk, een grotstad en de groep maakt hier een wandeling van ongeveer 2 uur. We bereiken het Tatev-klooster via de 'vleugels van Tatev', de langste kabelbaan ter wereld. Het Tatev-klooster zelf is een architectonisch hoogstandje uit de 10e eeuw..JPG)
Yeghenadzor en Sevanmeer
We reizen weer verder en maken een tussenstop bij Karahunji, een 6.000 jaar oude 'sterrenwacht' en het Stonehenge van Armenië.
In Jermuk nemen we de 1000 meter lange kabelbaan en maakt de groep een fraaie wandeling in de omgeving.
's Middags rijden we door naar onze B&B in Yeghenadzor.
Onderweg naar het Sevanmeer rijden we door een landschap van ruige bergen en kloven.
We maken een stop bij Selim. In oude tijden doorkruisten veel wegen Armenië, die verschillende delen van het land en de buurlanden met elkaar verbonden. Om de wegen te bedienen werden karavanserais gebouwd, unieke architecturale monumenten van middeleeuws Armenië.
Een van hen is de karavanserai van Selim, gelegen in de Selim bergpas, 2410 m boven de zeespiegel, op de oude weg die het historische Gegharkunik met Vayots Dzor verbond. Volgens de twee gebouwinscripties (waarvan er één in het Arabisch is) werd de karavanserai gebouwd in 1332.
.JPG)
Onze volgende stop is de begraafplaats Noratus , een middeleeuwse begraafplaats met veel vroege khachkars, ook bekend als een Armeense dwarssteen, een gesneden gedenksteen met een kruis en vaak met extra motieven zoals rozetten , kettingen en botanische motieven. Khachkars zijn kenmerkend voor middeleeuwse christelijke Armeense kunst.
We worden bij een van de graven uitgenodigd om een borrel mee te drinken ter nagedachtenis aan de overledene.
Dilijan
.JPG)
De lokale bevolking noemt Dilijan ook wel het Zwitserland van Armenië vanwege de ligging in de bossen in de bergen.
Vandaag staan er weer een paar kloosters op he programma. Allereerst bezoeken we het Sevanavank klooster, een kloostercomplex gelegen op een schiereiland aan de noordwestelijke oever van het meer van Sevan.
Het Goshavank klooster is een middeleeuws klooster complex van de 12e / 13e eeuw en ligt 20 km ten oosten van de stad Dilijan. Het klooster werd gesticht door de grote filantroop, theoloog en priester Mkhitaryan HaShem met de hulp van Prins Ivan Zakarian. Oorspronkelijk was de kerk noch-Getik genoemd, dat in de vertaling van de armeens nieuwe Getik betekent. De moderne naam van het klooster was in 1213, na de dood van de oprichter Mkhitaryan, Goshavank. Vele eeuwen was het Goshavank klooster een van de grootste religieuze, culturele en educatieve centra van middeleeuwse Armenië.
Tbilisi
We verlaten Armenië en wisselen bij de grens met Georgië van bus en van gids. Onze nieuwe gids heet heel toepasselijk George.
We blijven maar één nacht in de hoofdstad Tblisi en komen aan met eind van de reis hier weer terug.
Gudauri / Kazbegi.JPG)
Vandaag rijden we naar de oude hoofdstad Mtskheta, waar we het historische Jvari-klooster en de Svetitskhoveli-kathedraal - bekend als de begraafplaats van Jezus Christus' mantel - bekijken.
De Svetischoveli-kathedraal, origineel gebouwd in de vierde eeuw, is door de geschiedenis heen meerdere malen beschadigd geraakt door oorlogen en aardbevingen. Door de eeuwen heen zijn er delen verloren gegaan en delen bijgebouwd. In de 11e eeuw werd de kathedraal drastisch verbouwd door de architect Arsukidze.
We maken een tussenstop in Gori. Gori is vooral bekend omdat dit de geboorteplaats is van Joseph Stalin, oorspronkelijk Joseph Djugashvili geheten. Het is niet zo verbazingwekkend dat in Gori de bezienswaardigheden maar om één man draaien. Dé bezienswaardigheid van Gori is het Stalin museum. Het museum is te vinden aan de gelijknamige straat, Stalinis Gamziri 32. Je maakt hier kennis met het leven van Stalin en waar hij vandaan komt. Dit alles uitgebeeld in foto's en objecten.
Aan het Zhinvali stuwmeer ligt het Ananuri fort. Dit fort is in de 17e eeuw gebouwd en is eigenlijk een klooster. Het is werkelijk een plaatje vanwege de ligging. Het binnenterrein bestaat uit twee kerken, waarbij in de hoofdkerk nog prachtige fresco's te bewonderen zijn.
We overnachten in Gudauri en rijden de volgende morgen door naar het noordelijk gelegen Kazbegi. De groep maakt een pittige wandeling naar het op 2170 meter hoogte gelegen Gergeti Trinity kerkje. Ik zie het kerkje zittend op een terras in de zon met een heerlijke cappuccino in de verte liggen.
Even verderop zie ik de top van de 5000 meter hoge Mount Kazbeg..JPG)
Telavi
We laten de bergen achter ons en rijden naar het 18e eeuwse stadje Sighnaghi, waar we een bezoek brengen aan het museum. De rijke collecties van de 19de-20ste eeuwse autodidact Niko Pirosmanashvili's zijn een van de belangrijkste kenmerken van het Sighnaghi Musuem. Zijn kenmerkende werken zijn niet alleen van groot belang voor de Georgische cultuur, maar ook voor de mondiale kunst.
We vervolgen onze weg naar Telavi waar we twee nachten blijven.
Het wordt een zware dag vandaag. Zowel in de ochtend als in de middag staat er een wijnproeverij op het programma..JPG) De eerste proeverij is een groot commercieel gebeuren, maar in de middag bezoeken we een kleine wijnboer. Vakantie vieren is zwaar!
Tussendoor bezoeken we het Gremi complex. Het kerkcomplex van de aartsengelen bevindt zich op een heuvel en bestaat uit de kerk van de aartsengelen Michael en Gabriel zelf, een kasteel met drie verdiepingen, een klokkentoren en een wijnkelder ( marani ). Het wordt omringd door een muur beveiligd door embrasures , torentjes en torens.
Tbilisi
Onze reis eindigt in de hoofdstaf Tbilisi.
De laatste twee dagen bekijken we al wandelend de stad en brengen o.a. een bezoek aan het Nationaal Museum met een unieke collectie pre-christelijke gouden kunstvoorwerpen en sieraden.
Dit weekend is het jaarlijks festival Tbilisoba. Er is een openluchtmuseum met een projectie op een rots in Legvtakhevi: video's van Georgische schrijvers en publieke figuren, beroemde schilderijen en meer. Een tentoonstelling van zeldzame auto's wordt gehouden op de Metekhi-brug. We wandelen langs de diverse attracties en genieten van de vriendelijke sfeer.
Een bezoek aan Tbilisi is niet compleet zonder over de beroemde Bridge of Peace te hebben gelopen. Vergeleken met de historische architectuur van het oude centrum is deze brug verrassend futuristisch. Wanneer je de rivier de Koera oversteekt via deze brug van glas en aluminium, heb je ongekend uitzicht op Tbilisi zelf en de omliggende heuvels..jpg)
De meest indrukwekkende manier om Tbilisi te verkennen is door een ritje met de kabelbaan. Voor slechts 1 lari (ongeveer 0,40 euro) kun je al mee. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je kunt je vergapen aan een uniek 360 graden uitzicht over de stad en daarnaast is een ritje met de kabelbaan ook een makkelijke manier om het Narikala Fort bovenop een hoge heuvel te bereiken.
Ook aan deze reis komt een einde. Ons vliegtuig terug vertrekt om 4.45 uur in de morgen. Het wordt dus een kort nachtje na de gezellige vakantieafsluiting die avond ervoor.
We maken weer een tussenlanding in Boekarest en landen tegen elven op Schiphol.
Ik neem afscheid van mijn reisgenoten en ben rond het middaguur weer thuis met de herinnering aan een mooie reis door twee bijzondere landen.
 nog meer foto's van Armenië en Georgië
Deze reis is geboekt bij

|