DE FILIPPIJNEN 2000

een reisverslag......
Nieuwegein
Filippijnen
Ruim 20 uur onderweg, inclusief een tussenstop van enkele uren in Singapore, en dan eindelijk Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen.
Moe van de lange reis en de 6 uur tijdsverschil maak ik een eerste korte wandeling door de stad.
Hiervoor ben ik toch niet naar de Filippijnen gekomen?!
Manilla is een smerige, rumoerige stad vol met opengebroken wegen, krotten en vuil.
Een tweede bezoek aan deze stad zal mijn oordeel wel iets verzachten, maar mijn eerste indruk was niet zo best.
Bontoc
Na een goede nachtrust begint dan de eigenlijke vakantie. We vertrekken per bus naar het noordelijk gelegen Baguio. Deze zeven uur durende rit voert ons door een schitterend berglandschap.
Na een wandeling door de stad en een gezellig hapje eten, drinken we nog een lekker glaasje whisky in de plaatselijke bar. Een goede nachtrust zorgt er voor dat we de volgende dag uitgerust onze weg vervolgen naar Bontoc.
We rijden over een schitterende bergweg en genieten van de prachtige panorama's onderweg.
Bontoc is de hoofdstad van de Mountain Province, gelegen op 1100 meter hoogte. Van hieruit bezoeken we Guinaang, een dorpje waar we kennis maken met de oorspronkelijke Bontoc-stam. De vrouwen zijn bij wijze van versiering rijkelijk getatoeëerd. Tatoeages bij mannen zie je niet meer, dit werd alleen gedaan als teken van een succesvolle 'koppensnellersjacht' en koppensnellen komt nog maar op zeer beperkte schaal voor.
Na het bezoek maken we onze eerste wandeling, een tocht van zo'n 3 uur over de smalle muurtjes die de rijstterrassen van elkaar scheiden.
Banaue
Met jeepney's, een typisch Filippijns vervoermiddel, rijden we naar Banaue. Hier begint een drie-daagse trek naar enkele Ifugao-dorpen.
Drie dagen lang zullen we wandelen over de ruim 2000 jaar oude rijstterrassen. De totale lengte van deze terrassen wordt geschat op meer dan 20.000 kilometer en worden gerekend tot een van de wereldwonderen.
Afwisselend lopen we door nevelbossen en over rijstterrassen. Vooral de paden langs de rijstterrassen zijn vaak moeilijk. Het smalle pad van hooguit een halve meter breed waarover we lopen is de afscheiding tussen de terrassen. Aan de ene kant heb je naast het door keien ongelijke pad een modderpoel waar je tot over je enkels in weg zakt. En aan de andere kant een ander terras dat 3 tot 5 meter lager ligt. Om van het ene niveau naar het andere te kunnen lopen zijn er op sommige plaatsen wat uitstekende stenen in de muur gemaakt die dienst doen als trap.
Halverwege de middag komen we aan bij onze overnachtingsplaats. Na deze zware wandeling in een temperatuur van rond de 30 graden smaakt het San Miguel pilsje wel erg goed.
De tweede overnacht is in Banga'an. Nadat de het zweet in de rivier hebben afgespoeld en van een voortreffelijke maaltijd hebben genoten worden we vermaakt met een zangwedstrijd door de kinderen van het dorp.
Zes groepjes van jongens en meisjes strijden om de door ons meegebrachte prijzen.
Een 'deskundige' jury, bestaande uit mensen van onze groep, bepaalt na drie ronden wie de hoofdprijs heeft gewonnen. Natuurlijk zijn er voor de andere 5 groepjes ook prijzen!
De derde dag brengt een jeepney ons na een laatste tocht over de rijstterrassen weer terug naar Banaue.
Angeles City
Onze volgende stop is Angeles City. Tot 1992 was dit de belangrijkste Amerikaanse militaire vliegbasis in de Filippijnen.
Niet ver van de stad ligt Mount Pinatubo. Een vulkaan die in 1991, na 600 jaar rust, onverwacht explosief uitbarstte. Een jaar later volgde een nieuwe uitbarsting.
Door de hevige regens tijdens de tyfoons veranderde de vulkaanas in een modderstroom die hele dorpen wegvaagden. Nog steeds worden er nieuwe huizen gebouwd voor de getroffen bevolking.
We maken een wandeling door het gebied dat door de vulkaanuitbarsting is gevormd.
Manilla
Terug in Manilla om van daaruit door te vliegen naar het zuiden.
Om toch een beeld te krijgen van deze miljoenenstad wandel ik een hele dag door de stad en bezoek onder andere de Intramuros, de meer dan 300 jaar oude stad binnen de muren.
Heel bijzonder is het bezoek aan het Chinese kerkhof, een stad van mausolea en straten met graven. Rijke families hebben hier op een oppervlakte van meer dan 40 ha al tijdens hun leven hun graf in orde gemaakt, compleet met telefoon, toiletten en airconditioning. Wanneer ze in deze paleizen liggen opgebaard, bewijzen de nakomelingen hun de verdiende eer en ontmoeten elkaar uitgelaten en met allerlei etenswaren aan het graf.
Bommen en gijzelingen
Oorspronkelijk zouden we nu naar Cagayan de Oro op het eiland Mindanao vliegen om van daar per bus naar een 300 kilometer noordelijk gelegen haven. Hier vandaan vaart de veerboot naar ons volgende reisdoel, het eiland Camiguin.
Door de recentelijke gijzelingen van o.a. een groep toeristen, de moord op enkele Filippijnse gegijzelden en een bomaanslag door de communistische rebellen op de weg die wij zouden nemen wordt het reisschema omgegooid.
In overleg met de Nederlandse ambassade wordt de vlucht gecanceld en vertrekken we naar het eiland Mindoro, gelegen iets zuidelijk van Manilla.
Mindoro
We verblijven een paar dagen in een resort aan de kust. Vanaf de veranda voor onze kamer genieten we van het uitzicht over de Sibuyan zee.
Dit gedeelte van het eiland biedt door het aanwezige koraal veel mogelijkheden voor duik- en snorkelexpedities.
Met z'n zessen schrijven we in voor een introductieduik. Na een half uurtje theorie en de nodige instructies in het zwembad wandelen we met onze flippers aan de voeten en de zuurstoffles op de rug vanaf het strand de zee in. Het is schitterend wat je allemaal ziet, vele kleuren en vormen koraal met honderden vissen in allerlei maten en kleuren.
De 200 bar lucht zijn zo op en na een half uur moeten we helaas weer terug naar het strand.
Gelukkige kunnen we de volgende dag tijdens een snorkeltocht per boot om het eiland nogmaals genieten van al dat schoons.
Inmiddels is er weer contact geweest met de ambassade en na overleg vliegen we toch naar Mindanao, maar wel naar een andere plaats zodat we niet die gebombardeerde weg hoeven te nemen. Op de luchthaven van Butuan City huren we twee kleine busjes die ons in ongeveer 5 uur naar de haven brengen. Zonder problemen bereiken we de boot en varen naar Camiguin.
Camiguin
Op Camiguin hebben we een paar dagen vrij en strekken we de benen weer eens voor een wandeling dwars over het eiland. We stoppen bij de Tuasan-waterval voor de lunch en lopen daarna door naar de jeepney die ons naar de NiƱo Springs brengt, een koudwaterbron waar het wandelzweet wordt afgespoeld. 's Avonds gaan we naar de heetwaterbronnen van Ardent, waar de vermoeide spieren zich in het warme water kunnen ontspannen.
Terwijl de volgende dag enkele sportievelingen de Hibok Hibok vulkaan beklimmen geniet ik van een rustig dagje met wat snorkelen en een fietstochtje over het eiland.
Die avond brengen we een bezoek een Tarzans Nest, een hotel restaurant dat boven in een boom is gebouwd. Tijdens de overheerlijke maaltijd kijken we uit over het eiland. Na afloop genieten we van de gezellige life-muziek in de bar van Tarzans Nest.
Surigao-archipel
Door de wijzigingen in het reisschema zullen we maar twee dagen een sea-trek maken door een archipel van eilandjes en witte stranden.
De eerste dag varen we naar de Sohoton-lagune, door de lokale bewoners 'stad der feeën' genoemd. We leggen aan in de baai en varen met kleine bootjes door een grot de lagune in. We varen langs en om de vele eilandjes en zwemmen een grot in om de vleermuizen te zien. Terug bij onze boot lunchen we en genieten al snorkelend van het mooie koraal en de vele vissen.
De tweede dag bezoeken we enkele lokale vissersdorpen en varen met enkele snorkelstops terug naar Surigao.
De reis zit er bijna op. Een lange busrit brengt ons in Davao, waar we na een overnachting de volgende dag het vliegtuig naar Singapore nemen en van daaruit naar Amsterdam.
Terug kijkend vooral in het begin een mooie reis, die helaas door de problemen in Mindanao anders eindigde dan verwacht.
 nog meer foto's van de Filippijnen
Deze reis is geboekt bij
|